Северна Корея е изстреляла в неделя балистична ракета от неуточнен тип към морето край източния си бряг, съобщи южнокорейското военно командване, цитирано от Ройтерс.

Поредното изстрелване на ракета от Северна Корея идва на фона на пристигането на американски самолетоносач за съвместно учение с южнокорейските сили, както и няколко дни преди планираното посещение на вицепрезидента на САЩ Камала Харис.

Според южнокорейското командване ракетата е изминала 600 км над сушата на максимална височина от 60 км преди да падне във водите край източния бряг на Северна Корея.

В информация на Асошиейтед прес се уточнява, че изстреляната в неделя балистична ракета е била с малък обсег на действие.

Северна Корея увеличи рекордно ракетните си тестове до над 30 пуска през 2022 г., сред които и първата си междуконтинентална ракета от 2017 г. насам.

Японският премиер Фумио Кишида каза, че Токио прави всичко възможно да събере данни за изстрелването на севернокорейската ракета и да потвърди сигурността на корабите и самолетите в зоната. Засега няма данни за щети.

Според южнокорейски официални представители има признаци, че Северна Корея се готви да тества и ракета, проектирана за изстрелване от подводница.