Северна Корея се опита хакне и открадне технологията за изработка на ваксини срещу Covid-19 от американската фармацевтична компания Pfizer, твърдят служители на южнокорейското разузнаване.

Понастоящем не е ясно какви са откраднатите данни, ако има такива, съобщава BBC.

Националната разузнавателна агенция на Южна Корея информира частно законодателите за предполагаемото нападение, съобщи местната информационна агенция Yonhap.

Особеното в случая е, че Северна Корея все още не е обявявала гласно за нито един случай на коронавирус. Държавата затвори границите си през януари миналата година скоро след като вирусът започна да се появява в Китай. През следващите седмици обаче страната трябва да получи два милиона дози ваксина AstraZeneca-Oxford.

През ноември Microsoft заяви, че най-малко девет здравни организации, включително Pfizer, са били обект на посегателства от страна на хакери в Северна Корея и Русия.

В него се казва, че отговорни са севернокорейските групи, наречени „Zinc and Cerium“, както и руска група с прякор Fancy Bear.

Въпреки че много от опитите за проникване са се провалили, Microsoft предупреди по това време, че някои са успешни.

Поради тази причина миналата година във Великобритания Националният център за киберсигурност хвърли защитна около изследванията на ваксините. Тази година фокусът се измести повече към защитата на фирмите за доставки и пускането на ваксина.