Най-малко 20 души бяха убити при сблъсъци в неделя в провинция Дараа в Сирия, ден след като експлозия уби група деца, съобщава АФП.

Дараа беше люлката на въстанието през 2011 г. срещу президента Башар Асад, но се върна под контрола на правителството през 2018 г. съгласно споразумение за прекратяване на огъня, подкрепено от Русия.

Оттогава южната провинция е засегната от вълнения.

Наблюдателят от Сирийската обсерватория за правата на човека каза, че Ахмед ал Лабад, който "води въоръжена група", е бил обвинен от съперническа група в поставянето на взривно устройство, което уби осем деца в събота в град Ал-Санамайн.

Лабад, който преди това е работил за агенция за държавна сигурност, отрече да е замесен, според базирания във Великобритания наблюдател.

В неделя съперническа въоръжена група, водена от лице, което преди е било свързано с групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ), а сега с военното разузнаване, навлезе в Ал-Санамайн и избухнаха сблъсъци, каза мониторът.

Сред 20-те загинали са трима членове на семейството на Лабад и 14 от неговите бойци, каза обсерваторията.

Сирийските държавни медии не съобщиха веднага за сблъсъците.

Официалната новинарска агенция САНА цитира полицията, че седем деца са загинали при съботната експлозия в града, като обвини "терористите".

Нападения, въоръжени сблъсъци и убийства, отговорността някои поета от ДАЕШ, редовно се случват в Дараа.

През януари обсерваторията каза, че местен лидер и седем членове на милиция, свързана с ДАЕШ, са били убити при сблъсъци с местни групи.

Повече от 500 000 души са загинали в гражданската война в Сирия от избухването ѝ през 2011 г. Милиони са разселени.