Украйна променя военната си тактика, преминава към отбрана в някои райони и продължава с нападателни операции в други, заяви Михайло Подоляк, съветникът на украинския президент, предаде Ройтерс.

Подоляк заяви в публикация в приложението "Екс", че правителството сега е съсредоточено върху увеличаване на вътрешното производство на оръжие и ускоряване на преговорите с партньори за увеличаване на военните доставки.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски проведе ежедневна конферентна връзка, след като получи доклади от разузнаването и фронта, съобщи Укринформ. Държавният глава съобщи за това в канала си в Teлеграм.

"Продължава изпълнението на важни споразумения в областта на отбраната с нашите партньори. Получихме ракети за съществуващите системи за противовъздушна отбрана и нови, модерни зенитни системи. Благодарен съм на нашите приятели", заяви Зеленски.

Според него дават резултати и усилията за увеличаване на вътрешното производство на оръжия. По думите му за първи път Украйна е достигнала производството на шест гаубици за месец. Зеленски също така посочи, че коридорът за износ на украинско зърно продължава да функционира, предаде БТА. 

За ситуацията на фронта украинският президент посочи, че в районите на Бахмут и Авдеевка армията води отбранителни операции, а на юг действат офанзивно.