Съвeтът за сигурност на ООН одобри предложена от Съединените щати резолюция за спиране на огъня в Ивицата Газа. Общо 14 държави подкрепиха документа, а Русия се въздържа.

Резолюцията е в подкрепа на предложението за прекратяване на войната, представено от американския президент Джо Байдън и в нея се призовава за освобождаване на пленените израелци в замяна на слагане край на бойните действия. В документа се отправя и конкретен призив към "Хамас" да приеме плана, изложен от Байдън.

Според Русия резолюцията не съдържа достатъчно подробности, а представителят на страната в ООН Василий Небензя каза, че Съветът за сигурност не трябва да подписва документи с неясни параметри. Той обаче подчерта, че този път Москва не желае да  наложи вето.

Малко след края на гласуването от "Хамас" заявиха, че приветстват одобряването на резолюцията и потвърждават готовността си да сътрудничат с международните посредници за започване на индиректни разговори "от гледна точка на изпълнението на тези принципи. От организацията настояват за пълно спиране на военните действия в Ивицата Газа и както и цялостно изтегляне на израелската армия от там".

Палестинските власти в Рамала също реагираха позитивно. Говорителят Набил Абу Рудейна заяви, че те подкрепят всеки документ на Съвета за сигурност на ООН, в който се настоява за незабавно спиране на огъня и се запазва единството на палестинските земи.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън ще разговаря днес с водещи представители на израелската опозиция. Блинкън е на поредната си близкоизточна обиколка с цел да защити плана за примирие в Ивицата Газа, подкрепен и от Съвета за сигурност на ООН.

Това е осмата регионална обиколка на американския държавен секретар Антъни Блинкън от началото на войната в Газа. Преди Израел той посети Египет и разговаря с президента Абдел Фатах ал Сиси. Днес в Тел Авив са предвидени срещи с Бени Ганц, който подаде оставка като член на израелския военновременен кабинет и с лидера на опозицията Яир Лапид, като после Блинкън ще посети Йордания.