Съветът за национална сигурност на Турция ще заседава днес по темата за напрежението с Гърция в Егейско море и други актуални въпроси, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк и БТА.

Съветът се събира в президентския дворец в Анкара под председателството на президента Реджеп Тайип Ердоган. Тема №1 на обсъждане ще бъдат "стъпките на Гърция за засилване на напрежението", и по-специално "разполагането на 41 бронирани машини, дарени от САЩ, на островите Лесбос и Самос, които имат демилитаризиран статут", посочва телевизията.

Според телевизионния канал се очаква обсъждането да се фокусира върху отговора, който Турция дава и ще даде на тези действия от гръцка страна.

Други въпроси, които ще бъдат разгледани на заседанието, са борбата с тероризма, вътре и извън Турция, и евентуална трансгранична операция на Турция в Северна Сирия.

На масата ще бъде поставен и въпросът за покупката на самолети F-16 от САЩ и евентуални алтернативи в случай на отказ от страна на САЩ за продажбата на тези самолети.