На 26 май Съветът за национална сигурност на Турция, председателстван от държавния глава на югоизточната ни съседка Реджеп Таийп Ердоган, ще обсъди молбите на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО. Освен това в дневния ред ще бъдат също ситуацията в зоната за антитерористична операция в Северен Ирак, както и напрежението с Гърция, пояснява Anadolu Agency.
 
На третото от началото на годината заседание на Съвета за национална сигурност ще бъдат засегнати и други теми от интерес за Анкара, включително войната между Украйна и Русия. В контекста на ситуацията в северната част на Черно море ще има обмен на мнения относно мирните инициативи на Турция за Украйна, посредническите инициативи, доставките на хуманитарна помощ и усилията за постигане на дългосрочно примирие.
 
По отношение на ситуацията в Егейско море и Източното Средиземноморие, участниците в срещата ще разгледат подробно темата за защита на интересите и правата на Турция и Севернокипърска турска република, призната единствено от Анкара.
 
Членовете на Съвета ще обсъдят също така стъпките за формиране на зона за сигурност близо до южните граници на Турция, включително чрез провеждането на антитерористични операции.
 
След последното заседание на правителството турският президент обяви, че Анкара ще продължи стъпките за формиране на зона за сигурност на 30 км навътре от южната граница на страната, припомня агенцията.