Ръководителят на групировката "Ислямска държава" в Сирия е бил убит днес при удар, нанесен от американски дрон, в северозападната част на страната, съобщи Пентагонът, цитиран от БТА.

Махер ал Агал, представен като "един от петимата най-високопоставени" лидери на ИД, беше убит докато карал мотоциклет близо до град Джиндирес, а най-близкият му съветник е "тежко ранен", уточни за АФП говорителят на Централното командване на Пентагона генерал-лейтенант Дейв Ийстбърн.

Американските военни казаха днес, че операцията е била задълбочено планирана, за да се гарантира успешното й изпълнение. Първоначален анализ показва, че няма цивилни жертви, се посочва в изявление на Централното командване на САЩ.

В изявлението се отбелязва също, че Ал Агал е в основата на създаването на мрежи на ИД извън Ирак и Сирия. 

Малкият град Джиндарис, в близост до който е нанесен ударът с дрон, се намира недалеч от границата с Турция, посочва Асошиейтед прес.

В апогея си ИД контролираше над 40 000 квадратни мили, простиращи се от Сирия до Ирак, и управляваше над 8 милиона души. След като през 2019 г. ИД изгуби почти изцяло контрол над завзетите от групировката територии, лидерите й започнаха да използват партизански тактики и успяха "ефективно да се преструктурират организационно", сочи анализ на базирания във Вашингтон мозъчен тръст "Карнеги индаумънт фор интернешънъл пийс".