Американски изтребител F-22 свали неидентифициран обект, летящ високо над Аляска, съобщиха американските специали части. Това стана по-малко от седмица след като военните свалиха китайски балон, прелетял през Съединените щати .

Ракета "Сайдуиндър" е свалила най-новия кораб, който е бил с размерите на малка кола. 

„Не знаем кой притежава този обект“, каза говорителят на Белия дом Джон Кърби, добавяйки, че не е ясно къде е започнал полета му.

На 4 февруари друг американски изтребител F-22 свали това, което правителството на САЩ нарече китайски балон за наблюдение край бреговете на Южна Каролина след едноседмичното му пътуване през Съединените щати и части от Канада. Правителството на Китай заяви, че това е цивилен изследователски кораб.

Някои депутати критикуваха президента, че не е свалил китайския балон по-рано. Американските военни препоръчаха да се изчака, докато стигне над океана от страх от наранявания от падащи отломки.

Пентагонът и Белият дом отказаха да дадат подробно описание на последния обект, като казаха само, че той е много по-малък от китайския балон.

Американски служители отказаха да спекулират какъв може да е обектът, дори след ден на наблюдение, повдигайки въпроси какъв вид обект може да бъде толкова труден за идентифициране от опитни американски пилоти и служители на разузнаването.

Пентагонът каза, че е бил открит за първи път в четвъртък с помощта на наземни радари. Тогава самолети F-35 бяха изпратени да разследват. НЛО летеше на около 40 000 фута (12 190 метра) в североизточна посока, което представляваше риск за цивилния въздушен трафик.

Обектът беше свален край бреговете на североизточна Аляска над замръзналите териториални води на САЩ близо до границата с Канада.

Райдър каза, че американските пилоти, които са летели до последния обект, преди да бъде свален, са установили, че на борда не е имало човек. Той добави, че не може да маневрира и не прилича на самолет. Райдър и други служители не казаха дали това може да е просто метеорологичен балон или друг вид балон.

„Това не беше самолет сам по себе си“, каза Райдър на брифинг за новини.

F-22 сваля обекта в 13:45 часа. EST.

Запитан защо е необходимо разрешението на Байдън, Райдър призна, че военният командир на САЩ, който контролира въздушното пространство на Северна Америка, има правомощията да сваля обекти, които представляват военен риск или риск за американския народ.

„В този конкретен случай беше установено, че това представлява разумна заплаха за въздушния трафик“, каза Райдър.

Федералната авиационна администрация (FAA) заяви, че е затворила част от въздушното пространство в Северна Аляска в подкрепа на дейностите на Министерството на отбраната.

След свалянето на високия 200 фута (60 метра) китайски балон за наблюдение на голяма надморска височина, американски служители претърсват океана, за да извадят отломки и шасито на електронните устройства.