Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан по време на срещата си наскоро с украинския президент Володимир Зеленски му предложи да се помисли за „реалистични“ позиции в преговорите с Русия, съобщи „Уолстрийт джърнъл”, позовавайки на дипломати.

Според източниците Вашингтон е посъветвал Киев да демонстрира откритост към самата идея за диалог. ”Двама европейски дипломати, запознати с дискусиите, казаха, че Съливан е посъветвал екипа на Зеленски да помисли за реалистични искания и приоритети в преговорите, включително преразглеждане на заявената цел ... да си върне контрола над Крим”, изтъква се в съобщението на вестника.

Според публикацията нарастващ брой американски служители смятат, че следващите седмици и месеци предоставят възможност за Русия и Украйна да обсъдят евентуални преговори. Вашингтон смята, че настъпването на зимата може да бъде повратна точка в конфликта.

„Поради перспективата, че Украйна няма да постигне значителни победи на бойното поле през следващите седмици, американски официални лица и някои от техните европейски колеги започнаха да се питат кога обществото ще започне… да изисква мирно уреждане“, пише вестникът, на който се позовават други медии. Както отбелязва още изданието, САЩ и съюзниците им са обезпокоени, че заради подкрепата на Киев техните запаси от оръжия се изчерпват твърде бързо.