Министерството на вътрешната сигурност на САЩ обяви в понеделник вечер края на политиката от времето на бившия президент Доналд Тръмп, свързана с връщането обратно в Мексико на търсещи убежище лица, докато тече проверка на документите им в американските съдилища, предаде Франс прес.

Съобщението дойде само няколко часа, след като американски съдия отмени разпореждане, което възпрепятстваше администрацията на Джо Байдън да отмени от своя страна "Протоколите за защита от мигрантите" - мярка, станала популярна и като "Останете в Мексико".

Тази мярка беше въведена през 2019 г. по време на мандата на Доналд Тръмп и стана обект на критики от организации за защита на гражданските права. Борбата с нелегалната имиграция беше знаковите политики на бившия американски президент, отбелязва АФП.

Мярката ще бъде отменена "по бърз и правилен начин", се казва в съобщението на министерството. "Протоколите представляват вътрешен дефект за страната, човешката цена за който не може да бъде оправдана. Освен това те отклоняват ресурси и персонал от други приоритетни усилия за защита на нашата граница", заявяват още от ведомството.

Малко след встъпването си в длъжност, Джо Байдън се опита да сложи край на протоколите с оглед на по-хуманен подход към имиграцията. Управляваните от републиканци щати, в това число и Тексас, успешно оспориха решението.

Този ход принуди американското правителство да преработи проекта и да се обърне към Върховния съд. В крайна сметка, на 30 юни висшата съдебна инстанция потвърди отмяната на мигрантския закон от администрацията на Байдън.

От въвеждането на това законодателство през януари 2019 г. до първоначалната му отмяна от Байдън, над 70 000 души са били върнати в Мексико, според организацията Американски имиграционен съвет. 

Базираната в Ню Йорк и Вашингтон организация за защита на човешките права "Хюмън Райтс Фърст" твърди, че е установила 1544 случая на убийства, изнасилвания, мъчения, отвличания и други форми на агресия срещу хора, в рамките на "Останете в Мексико" между януари 2019 г. и 2021 г., както и множество случаи на починали, в това число и на поне едно дете.

Администрацията на Доналд Тръмп се гордееше с политиката си на нулева толерантност, която, необходима, според нея, за да се спре нелегалната имиграция в Съединените щати. Между декември 2021 г. и юни 2022 г., когато протоколите отново влязоха в сила, 9563 души са били вписани в програмата, като по-голямата част не са дошли от Мексико, а от Никарагуа.

По време на мандата на Джо Байдън всеки месец повече от 200 000 души, опитващи се да влязат нелегално в САЩ, са били блокирани на границата по силата на протоколите за защита или противоепидемичните мерки срещу COVID-19.