Съединените щати очакват Иран да извърши удари срещу множество цели в Израел през следващите дни. Това съобщи американската телевизия Си Ен Ен, позовавайки се на свои източници.

Попитан колко неизбежна е атаката на Иран срещу Израел, американският президент каза: „Бих искал да имам сигурна информация, но моето очакване е за по-скоро, отколкото за по-късно“.

Байдън отправи послание към Иран да не извършва нападение. Няколко часа по-рано американският президент отново призова Техеран към сдържаност.

Според източниците на Си Ен Ен Иран може да използва множество дронове и над 100 крилати ракети, а разполагането на военната техника вече е започнало.

Ескалацията на напрежението дойде след удара на Израел срещу иранското консулство, при който убити 13 души, един от които е високопоставен военен. Израел не признават да са извършили атаката, но масовото мнение е, че тя е дошла именно от тях. След атаката Иран обеща суров отговор. 

Вашингтон многократно е предупреждавал за очаквани удари в различни части на света. Последното предупреждение, което стана реалност, беше за атентата в Москва.

Анализатори смятат, че Иран няма нужните военни възможности, за да удари Израел, но могат да използват свое прокси като „Хизбула“, например. Те разполагат с хиляди ракети и огромен арсенал от оръжия, които спокойно могат да бъдат насочени към Израел.

През изминалата нощ северните части на Израел бяха под ракетен обстрел от Ливан. Отговорност за атаката пое „Хизбула“.