САЩ наложиха санкции днес на над хиляда физически и юридически лица, свързани с инвазията на Русия в Украйна, включително на управителя на Руската централна банка и на семейства на членове на руския Съвет за национална сигурност, предаде Асошиейтед прес. Мерките са в отговор на подписването от страна на Владимир Путин на договорите за присъединяване на четири окупирани украински територии в противоречие с международното право.

Американското министерство на финансите посочи стотици представители на руската законодателна власт, ръководители на финансовата и военна инфраструктура, както и доставчици, които ще станат обект на санкциите. От своя страна министерството на търговията добави 57 юридически лица в списъка си с нарушители на експортния контрол, а Държавният департамент увеличи с още над деветстотин имена списъка си за визови ограничения.

Президентът на САЩ Джо Байдън пък заяви, че "Съединените щати осъждат опита на Русия да анексира с измама територии от Украйна" и нарече действията на Кремъл нарушаване на международното право, което потъпква Устава на ООН. Байдън увери, че страната му ще продължи да подкрепя усилията на Украйна да си върне контрола върху своите територии, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви от своя страна по повод наложените нови санкции: "Искаме да изпратим ясно предупреждение към всяко лице, държава или територия, която осигурява политическа или икономическа помощ за незаконните опити на Русия да промени статута на части от Украйна", заяви той.

"Няма да стоим безучастно, докато Путин се опитва с измама да анексира територии от Украйна", заяви вчера министърката на финансите Джанет Йелън, цитирана от Асошиейтед прес. "Министерството и американското правителство предприема решителни действия, за да отслаби допълнително вече изтощения военно-промишлен комплекс на Русия и да подкопае способността ѝ да води незаконната си война", добави тя.