САЩ не са взели решение за изтеглянето на войски от Ирак на фона на засиленото напрежение със съседен Иран. Това заяви министърът на отбраната Марк Еспър, цитиран от АП.  Еспър разговаря с репортери в понеделник след разпространеното писмо от генерал на американската армия, което изглежда подсказва оттегляне в отговор на гласуване от иракския парламент през уикенда.

"Не е взето никакво решение да напуснем Ирак.", категоричен бе Еспър.

Еспър каза също, че удари на САЩ по Иран няма да бъдат насочени към културни обекти. Това изявление противоречи на коментари на президента Доналд Тръмп през уикенда, когато той заяви чрез Туитър, че е включил ирански културни обекти в списъка си в 52-те цели за нападение.

Междувременно днес погребват иранският генерал Касем Сулеймани в Иран. Хиляди хора изпълниха улиците на Техеран вчера за погребалните церемонии, водени от върховния духовен лидер на Иран Аятолах Али Хаменей.

Дават 80 милиона долара за главата на Тръмп в ИранМилиони души изпратиха генерал Касем Солеймани

Припомняме, че водената от Съединените щати военна коалиция срещу срещу групировката "Ислямска държава" заяви в понеделник, че се изтегля от Ирак и ще препозиционира сили през следващите няколко дни и седмици, пише News.bg.

Това се казва в писмо до съответните власти, с което агенция "Ройтерс" разполага. Автентичността на писмото, адресирано до обединените съвместни операции на иракското министерство на отбраната Багдад, е било потвърдено от иракски военен източник.

"Ние уважаваме вашето суверенно решение да поискате заминаването ни", се казва в съобщението.

По отношение на писмото, Еспър заяви, че не знае такова писмо официално да е било изпращано.

Стана ясно, че документът не е подписан от военното ръководство.

Вероятно е автентично, но пратено погрешка.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че иракските власти са започнали подготовката за извеждането на американските военнослужещи от страната. Това обяви пред журналисти Абдул-Карим Халаф, който е говорител на премиера на Ирак по въпросите на сигурността.

Той каза, че на международната коалиция, предвождана от САЩ, ще бъде разрешено да консултира, въоръжава и обучава иракски военнослужещи и силите за сигурност, но военнослужещите ще бъдат отстранени.

Халаф добави, че иракското правителство е ограничило движенията на чуждестранни сили по земя и въздух.

Процесът започна ден след като депутатите в парламента на Ирак приеха решение, изискващо от правителството да прекрати присъствието на чуждестранни войски в страната. Засега от иракското правителство не са съобщавали дали са одобрили решението на парламента.

САЩ и съюзниците им от Запада се намесиха в Ирак по искане на местното правителство през 2014 г., след възхода на джихадистите от ДАЕШ ("Ислямска държава"), само три години след прекратяването на американската окупация, която започна през 2003 г. Международната коалиция е представена на място предимно от американски войски, като приблизително 5200 американски войници се сражават с остатъците от ДАЕШ в Ирак и в съседна Сирия.

Решението на иракския парламент беше прието под официалния предлог, че терористите са били победени, въпреки че истинската причина изглежда е възмущението от ракетното нападение с дрон на САЩ, при което беше убит влиятелния ирански генерал Касем Солеймани в петък в иракската столица Багдад.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече заплаши Ирак със сурови санкции, ако американските войски бъдат принудени да си заминат от страната.

Тръмп заплаши Ирак с "невиждани" санкцииСАЩ чака Багдад не плати милиарди за военновъздушната база Балад