Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ няма да напуснат Ирак, ако Багдад не плати за военновъздушната база Балад, контролирана от американските сили, след като вчера иракският парламент гласува за прекратяването на присъствието на чужди военни в Ирак.

По думите му базата струвала "милиарди долари да бъде построена. Много преди моя мандат, ние няма да си тръгнем, ако те не ни платят за нея, пише News.bg. Ще им наложим санкции, каквито никога не са виждали преди. Това ще направи иранските санкции да изглеждат доста меки."

Тръмп освен това заплаши Иран с големи репресивни мерки в случай на иранска атака срещу американски обекти в Близкия изток като отмъщение за убийството на генерал Касем Солеймани. Той освен това отново заплаши с нанасяне на удар по ирански културни обекти.

"Те имат право да убиват наши граждани, а ние нямаме право да докосваме техните културни обекти? Не става така", настоя американският държавен глава.

По отношение на Северна Корея Тръмп каза, че не очаква севернокорейският лидер Ким Чен-ун да наруши обещанието си относно ядреното разоръжаване, но призна, че това би могло да се случи.

"Не мисля, че той ще наруши думата, която ми даде, но може и да го направи", каза Тръмп пред репортери.

Междувременно говорителят на Държавния департамент на САЩ Морган Ортагъс заяви, че САЩ са "разочаровани" от решението на иракския парламент.