Американският президент Барак Обама информира Конгреса, че възнамерява да извади Куба от американския списък на държави, които подкрепят тероризма, премахвайки една от основните пречки пред възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни, предаде ДПА.

Решението на Обама идва три дни след историческата му среща с кубинския лидер Раул Кастро на срещата на върха на двете Америки в Панама. Това бе първата по рода си среща между двамата лидери след скъсването на дипломатически отношения през 1961 г., отбелязва ДПА.

Хавана приветства решението на Обама, а външното министерство го определи като "правилно" в изявление, публикувано в официалния вестник на управляващата Комунистическа партия "Гранма".

Куба бе включена през 1982 г. в списъка, в който в момента влизат Иран, Сирия и Судан. Хавана настояваше за изваждането си от там преди пълното възстановяване на дипломатическите отношения със САЩ и откриването на посолства.

Писмото на Обама до Конгреса уверява, че кубинското правителство "не е осигурявало каквато и да било подкрепа на международния тероризъм" през последните шест месеца и че правителството "е дало уверения, че няма да подкрепя актове на международен тероризъм в бъдеще".

Говорителят на Белия дом Джон Ърнест каза, че Държавният департамент препоръчва изваждането на Куба от списъка въз основа на преглед, който е включил и разузнавателната общност. Конгресът има 45 дни да оспори решението, а Обама има право да наложи вето на становището на Конгреса.

Сенатор Марко Рубио, републиканец от Флорида, който обяви кандидатурата си за президентската номинация през 2016 г., не е съгласен с предложението на Обама. Рубио, който е син на кубински имигранти, каза, че САЩ трябва да държат на спазването на човешките права в Куба, Венецуела и Никарагуа. Конгресменът от Републиканската партия Джейсън Чафец изрази тревога от подкрепата на Куба за тероризма в Колумбия и Венецуела, и допълни, че Конгресът трябва да види докладите на разузнаването, включени в прегледа на Държавния департамент.

ОЩЕ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ ТУК!

TrafficNews.bg