Американските въоръжени сили провеждат операция по евакуиране по въздух на изпълняващите второстепенни функции дипломати от посолството си в Хаити и затягат неговата охрана заради безредиците в карибската страна, където е въведено извънредно положение, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Тази операция се провежда на фона на насилието на бандите в Хаити, което заплашва да свали правителството и да прогони хиляди местни жители от домовете им.

"Тази евакуация на дипломатически персонал от посолството е в съответствие със стандартната практика за повишаване на сигурността на посолствата ни по целия свят, а на борда на военния самолет няма граждани на Хаити", се казва в изявление на Южното командване на американските въоръжени сили.

Хаити въведе извънредно положение миналата неделя след ескалация на насилието по време, когато премиерът на страната Ариел Анри беше на визита в кенийската столица Найроби, където той се опитваше да договори дълго отлаганото изпращане на многонационална мисия за подкрепа на сигурността в карибската държава, която да е организирана под егидата на ООН, посочва Ройтерс.