Над Украйна ще надвисне "смъртна опасност", ако Западът оттегли финансовата си помощ за съпротива срещу силите на руския президент Владимир Путин. Това предупреди в интервю за ВВС първата дама на Украйна Олена Зеленска.

Съпругата на украинския президент Володимир Зеленски заявява, че хората в нейната страна ще бъдат оставени да умрат, ако светът се умори да осигурява помощ за страната. Интервюто е дадено за ВВС в контекста на натиска, който Великобритания оказва върху републиканците в Конгреса на САЩ да одобрят новата американска помощ за Киев.

В четвъртък британският министър на външните работи Дейвид Камерън използва посещението си във Вашингтон, за да предупреди републиканците, че блокирането на новия пакет от помощта за Украйна е "коледен подарък" за Путин, припомня БТА. Тази седмица Сенатът - горната камара на Конгреса на САЩ, където управляват републиканците, блокира закон за отпускане на помощи за Украйна в размер на милиарди долари, подкрепен от Демократическата партия.

Говорейки в интервю за неделното политическо предаване на Би Би Си, които ще се излъчи изцяло утре, Зеленска казва: "Ние наистина се нуждаем от помощ. Казано с прости думи, нямаме право да се уморяваме от тази ситуация, защото ако го направим, ще умрем. И ако светът се умори да ни помага, той просто ще ни остави да умрем", заявява съпругата на украинския президент.