Министерството на транспорта на Индонезия ще започне разследване, след като самолет летя близо половин час без пилоти. Оказа се, че и двамата заспали по едно и също време.

Самолетът бил на Batik Air. Според доклад и пилотът, и вторият пилот заспали едновременно за 28 минути по време на полет от Кендар до столицата Джакарта на 25 януари. Настъпили поредица от навигационни грешки, тъй като машината не бил в правилната траектория на полета.

Никой от 153 пътници и четири стюардеси не е бил ранен по време на полета. Няма щети и по машината. Самият полет не бил дълъг – продължил общо 2 часа и 35 минути.

Според доклад вторият пилот уведомил титуляра по-рано през деня, че не си е починал достатъчно. След като самолетът напуснал Кендари и достигна височина, командирът поискал разрешение да си почине, а вторият пилот поел управлението. Около 90 минути след началото на полета вторият командир заспал по невнимание.

Докладът не разкрива имената на пилотите, но идентифицира командира като 32-годишен индонезиец, а вторият - 28-годишен индонезиец. Вторият командващ имал едномесечни близнаци. Той признава, че е трябвало да се събужда няколко пъти, за да помогне на жена си да се грижи за бебетата, пише Нова.