Цяла Гърция бе покрита с прах от Сахара. Това природно явление, което оцвети цялата страна в оранжево-жълто, има значителни ефекти върху здравето на хората, главно чрез влошаване на качеството на въздуха, съобщава Гръцкото пулмологично дружество (HPE).

То отбеляза, че африканският прах носи частици в широк диапазон от размери, като PM10, PM2.5 или дори много по-малки, и може също така да увлича замърсители от атмосферата. Увеличаването на праховите частици в атмосферата може да влоши респираторни заболявания като астма, бронхит и алергии. Хората с предшестващи респираторни заболявания са особено уязвими по време на периоди на повишени нива на прах и това се отразява и в увеличения брой на приема в болница, съобщи bgonair.

Според Гръцкото дружество по пулмология възможните ефекти от африканския прах са най-вече върху здравето на дихателните пътища. Фините прахови частици могат да проникнат дълбоко в белите дробове и дори да навлязат в кръвта. За хора със заболявания като астма, бронхит или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), излагането на тези частици може да влоши симптомите, което води до задух, кашлица, хрипове и дискомфорт в гърдите. Африканският прах може да причини реакции от алергичен тип при някои хора - запушен нос, кихане и сълзене на очите.

Сърдечно-съдови ефекти.

Праховите частици могат да допринесат за възпаление, оксидативен стрес и вазоконстрикция, което може да увеличи риска от инфаркти, инсулти и други сърдечно-съдови заболявания, особено при уязвимите групи от населението.

Ефект върху имунната система.

Възпалителната реакция, причинена от прахови частици, може да отслаби защитните сили на организма и да затрудни борбата с патогените.

Дългосрочни рискове за здравето.

Хроничното излагане на африкански прах и свързаните с него замърсители е свързано с дългосрочни рискове за здравето, включително респираторни заболявания, намалена белодробна функция, сърдечно-съдови заболявания и дори някои видове рак. Продължителното излагане на високи нива на прахови частици може да има кумулативни последици за здравето с течение на времето.

Според преглед от 2020 г. на въздействието на праха върху качеството на въздуха в Европа, приблизително 42 000 смъртни случая годишно се дължат на праха, докато в средиземноморските страни е изчислено, че 27-44% от броя на смъртните случаи са свързани с частици PM10 това се дължи на африканския прах.

Насоки на здравните власти:

"Ограничете дейностите на открито, особено през ветровити дни, когато е по-вероятно частиците да се пренесат във въздуха. Затворете прозорците и вратите. Докато домовете и работните места обикновено трябва да се проветряват, по време на пиковите периоди на прах в Африка, проветрете малко сутрин и след това дръжте прозорците и вратите затворени, за да предотвратите навлизането на прахови частици в дома или работното ви място. Използвайте маски на открито. Останете хидратирани и пийте  много вода".

Също така пациентите с астма може да се наложи да увеличат дозата или честотата на приемане на лекарства за инхалиране въз основа на плана за контрол, препоръчан от техния лекар, за намаляване на симптомите. Посочва се, че на този етап се препоръчва специално внимание на астматиците, поради пролетни алергии.

Африканският прах се очаква да напусне днес следобед, атмосферата ще се изясни от четвъртък, когато ще духат западни и северозападни ветрове.

Снимка: Forecast Weather Greece