Международният съд на ООН не разпореди спиране на огъня в Газа. Магистратите в Хага обявиха междинно решение като част от разследването срещу Израел дали в Ивицата Газа се извършва геноцид срещу палестинците.

Съдът разпореди на Израел да окаже реална помощ на цивилните и да предотврати възможността те да станат жертва на геноцид. Но когато внесе обвиненията в началото на годината, Южноафриканската република изрично поиска съдът да разпореди спиране на огъня.

Окончателното решение дали действията на Израел представляват геноцид може да отнеме години. На теория, отсъжданията на Международния съд на ООН носят задължителен характер. Но, на практика, тежестта им е само политическа. Съдът няма как да ги наложи и дори да имаше разпореждане за спиране на огъня, Израел можеше да го игнорира.

“Съдът смята, че Израел трябва незабавно да вземе ефективни мерки за предоставянето на основни услуги и хуманитарна помощ, от които се нуждаят палестинците в Ивицата Газа. Израел трябва реално да предотврати разрушенията и да осигури опазването на доказателства за нарушаването на чл. 2 и чл. 3 от Женевската конвенция срещу геноцида”, заяви съдията от Международния съд на ООН Джоан Донахю. 

"Обвиненията в геноцид, отправени срещу Израел, не само са неверни - те са възмутителни. Свестните хора навсякъде трябва да го отхвърлят. Нашата война е срещу терористите от "Хамас". Не срещу палестинските цивилни. Ще продължим да подпомагаме хуманитарната помощ и да правим всичко възможно, да опазим мирното население. Дори когато "Хамас" използва цивилните като жив щит", категоричен е премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.