Забрана големите интернет компании и социалните мрежи да налагат цензура на потребителите си, наложена със закон в щата Тексас бе потвърдена от  апелативния съд на САЩ. Групите от технологичната индустрия, определят решението като "стъпка назад" и твърдят, че мярката ще превърне платформите в свърталища на неподходящо съдържание.

От друга страна, законът е много подкрепян от консерватори и десни коментатори, които смятат за необходимо да се попречи на "големите технологии" да потискат възгледите им. 

„Днес ние отхвърляме идеята, че корпорациите имат свободно право да цензурират това, което хората казват", пише в съдебното решение съдия Андрю Олдъм, назначен от бившия президент Доналд Тръмп.

Законът в Тексас беше окончателно приет от ръководеното от републиканците законодателно събрание на щата и подписан от републиканския му губернатор.

Сред технологичните групи, които оспориха закона и бяха на губещата страна на решението от петък, са NetChoice и Computer & Communications Industry Association, в които членуват Facebook, Twitter и YouTube.

Те се стремят да запазят правото си да контролират потребителското съдържание, водени от опасения, че нерегулираните платформи ще дадат място за изява на екстремисти като поддръжници на нацизма, терористи и враждебно настроени чужди правителства.

В петък асоциацията заяви, че не е съгласна частните компании да бъдат принуждавани да се отнасят еднакво към всички гледни точки. "Бог да благослови Америка" и "Смърт за Америка" са две коренно различни гледни точки, но е неразумно и противоконституционно щатът Тексас да задължава частен бизнес да ги третира еднакво", се казва в изявлението.