Въздушна тревога е обявена на територията на почти цяла Украйна. Местните власти в Днепър и Запорижие съобщават за експлозии, но приканзват гражданите да не снимат и да не публикуват информация в интернет.

Междувременно анализ на сателитни данни, извършен от Би Би Си, показва мащабните укрепителни съоръжения изградени в Русия заради очакваната украинска контраофанзива.

Одобрението на Вашингтон за удари на Украйна срещу Крим със западни оръжия показва, че САЩ не се интересуват от мир. Това заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС.

"Вашингтон напълно подчини членовете на Г-7 на волята си по отношение на конфликта в Украйна. Нещо повече, той сериозно затегна своя подход по два важни въпроса - изпращането на изтребители F-16 на режима в Киев, както и безусловно одобрение на удари по Крим с американски и други западни оръжия. Подобни стъпки още веднъж показват ясно, че САЩ никога не са били заинтересовани от мир", подчерта той.

Антонов предупреди, че Русия ще счита ударите по Крим "за атака срещу всяка друга област на Руската федерация" и призова САЩ да вземат предвид възможните ответни мерки от страна на Москва.

Руският посланик допълни и че Украйна не разполага с инфраструктура за използване на самолети F-16, нито с необходимия брой пилоти и обслужващ персонал.

Според него всичко това поражда опасения относно бъдещото участие на НАТО в конфликта, "когато американски изтребители ще излетят от летищата на НАТО, пилотирани от чуждестранни "доброволци".

В кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Хирошима американският президент Джо Байдън заяви на украинския си колега Володимир Зеленски, че САЩ и техните съюзници ще започнат да обучават украински пилоти да използват изтребителя F-1