Руски съд потвърди 12-годишната присъда за държавна измяна на физик, обвинен, че е предал тайни за хиперзвукови технологии на Нидерландия, съобщи Ройтерс, като се позова на руска правна асоциация.

Валерий Голубкин, специалист по аеродинамика и топлообмен на въздухоплавателни средства в Московския институт, беше арестуван през декември 2022 г. и бе признат за виновен през юни 2023 г.

През април Върховният съд на Русия нареди делото да бъде разгледано отново в отговор на жалба от страна на защитата на Голубкин.

Правната асоциация "Първи отдел", специализирана в защитата на хора, обвинени в измяна и шпионаж, каза, че разследващите са установили, че ученият предал поверителна информация за хиперзвукови пътнически самолети на Нидерландия. Тя обаче отхвърли обвиненията.

"Знаем със сигурност, че няма престъпление в действията на Голубкин, той е действал строго в рамките на закона", заяви адвокатът Евгений Смирнов от "Първи отдел". "Изпращането му в затвора представлява удар не само върху правната система, но и върху научните среди в Русия", добави той.

Голубкин е един от няколко руски учени, обвинени в измяна през последните години във връзка с подозрения, че са предали чувствителни материали на чужденци.

Миналия месец физикът Анатолий Маслов, експерт по хиперзвукови ракети, беше осъден на 14 години затвор.