Руски ракети, изстреляни по Украйна са паднали погрешка на територията на Полша, има най-малко двама загинали, съобщи Би Би Си. 

Полша е член на НАТО и граничи с Украйна. Експлозиите в Полша са следствие от масовата бомбардировка срещу украински градове от Русия по-рано днес, при която бяха изстреляни над 100 ракети.

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки свиква комисията на Съвета на министрите по въпросите на националната сигурност и отбраната "по спешност", съобщи говорителят на правителството Пьотр Мюлер.  Ракетите са паднали в град Пшеводов. Той не даде подробности за темите на срещата, а се ограничи само, че е "заради кризата".

Полиция, прокуратура и войници от армията вече са на място. Предполага се, че целта на ракетите вероятно е украинският град Лвов, който е на около 100 км южно от полския Пшеводов. Заблудените ракети са паднала на 65 километра в територията на Полша.

Че ударите са нанесени от руски ракети бе потвърдено от разузнаването на САЩ пред АП.

Съгласно договорите на НАТО нападение срещу един съюзник от пакта се счита за нападение срещу всички страни от него, припомня британското издание.

След атаката днес, украинският президент Влодимир Зеленски каза, че Русия е изстреляла най-малко 85 ракети, „повечето от които по енергийна инфраструктура“, и е спряла захранването в много градове.

„Работим, ще възстановим всичко. Ще преживеем всичко", зарече се президентът. Министърът на енергетиката каза, че атаката е "най-масовата" бомбардировка на енергийни съоръжения на фона на 9-месечната руска инвазия, поразявайки както системите за производство на енергия, така и за пренос.

Докато Съветът за национална сигурност на Полша заседава след съобщенията, че руски ракети са ударили ферма в Przewodów, близо до украинската граница, все още няма официално потвърждение от полското правителство или американски служители - първоначалният източник е американското разузнаване, подало информация до медията AП. 

Говорител на Пентагона каза: „Запознати сме с съобщенията в пресата, в които се твърди, че две руски ракети са ударили място в Полша близо до украинската граница. Мога да ви кажа, че към момента нямаме информация, която да потвърди тези съобщения и разглеждат това допълнително.

Руското министерство на отбраната нарече докладите „умишлена провокация“. 

Киев и други украински градове бяха атакувани от десетки руски ракети във вторник - Украйна твърди, че Русия е изстреляла повече от 90 ракети, от които 73 са били свалени.

Украйна казва, че това е най-големият удар на Русия срещу енергийната система на страната след инвазията през февруари. В следствие на това има много прекъсвания на електрозахранването бяха наложени, тъй като инфраструктурата беше разрушена.