Заместник-председателят на горната камара на руския парламент Константин Косачев определи действията на София като „постъпка на дете, което хвърля кашата от купата на земята, за да привлече вниманието на родителите“. Председателят на комисията по външна политика в Думата Леонид Слуцки определи решението като „взето далече на Запад“.

Официалната московска агенция ТАСС съобщи, че руските консулски служби в София, Варна и Русе временно спират работа.

А нашето Външно министерство обяви днес, че всякакви призиви за дарения в подкрепа на руски военни са абсолютно недопустими. Реакцията е във връзка с публикация в социалните мрежи на Руското посолство в България, в която се призовава за дарения за войниците.

„Това, което дойде вчера от България, дори не толкова от България, колкото от политическите кулоари на българските властови институции, <...> не беше направено в интерес на България и нейните граждани. Това беше направено по заповед на външни сили", заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова на брифинг.

Тя коментира вчерашното решение на София да изгони 70 служители на руското посолство. Според нея външни сили „под фалшив претекст се стремят да скарат европейските държави с Русия, манипулират по циничен начин несамостоятелните правителства и политици, разрушават всичко, което е създавано от десетилетия на европейския континент”.

Решението на България е „опит на загубилото доверието на парламента и намиращо се в оставка българско правителство да нанесе съкрушителен удар по отношенията с Русия и запазилите се механизми за двустранен диалог”.

„Това, което за толкова години остана неразрушено, очевидно, сметнаха за необходимо да разрушат сега, напускайки властта и преминавайки през двустранните отношения”, допълни говорителят.

Русия си запазва правото на ответни политически и дипломатически мерки, включително и с нереципрочен характер, подчерта Захарова.

„Ние сме убедени, а и аз бих желала, народът на България да чуе това: Никой няма да успее да разкъса вековните културни и духовни връзки, които свързват нашите народи”, каза тя.

„Рано или късно здравият разум ще надделее. Искам да подчертая още веднъж нашата увереност, че това е направено по поръчка отвън, направено е въпреки волята, желанието и стремежите на българския народ”, добави тя.