Погранични патрулни кораби на Русия са открили предупредителен огън, за да спрат нарушаването на руската държавна граница от британския разрушител „Defender“ край бреговете на Крим. Това обявиха от руското военно министерство, цитирани от ТАСС.

Охранителен кораб на Черноморския флот изстрелял предупредителни изстрели, докато бомбардировач Су-24М провел предотвратяване на бомбардировки, уточнява министерството.

„В 11:52 часа на 23 юни тази година корабът пресече държавната граница на Руската федерация и се премести на 3 км в териториалното море близо до нос Фиолент“, министерството казва в изявлението си.

Руският Черноморски флот съвместно с Граничната служба на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия "спря разрушаването на руската държавна граница от управлявания ракетен миноносец "Дефендър“ на ВМС на Великобритания", се казва в изявлението.

Британският военен кораб получил предупреждение, че ще бъде използвано оръжие, ако наруши руската държавна граница, но не отговорил на него.

"В 12:06 и 12:08 часа патрулният кораб на граничната охрана проведе предупредителен огън. В 12:19 самолет Су-24М извърши предотвратяване на бомбардировки (четири бомби OFAB-250) по маршрута на управлявания ракетен миноносец Defender", се казва в изявлението.

В 12:23, след съвместните мерки на Черноморския флот и Граничната охрана, управляемият ракетен миноносец "Дефендър" на ВМС на Великобритания напусна руските териториални морски граници, съобщи министерството.

 

По-късно военният аташе в посолството на Великобритания в Москва е бил привикан в руското военно ведомство във връзка с инцидента.

"Във връзка с нарушаването на държавната граница на Руската федерация от разрушител от британските военноморски сили, аташето по въпросите на отбраната в посолството на Великобритания в Москва беше призован в руското министерство на отбраната", допълниха от руското военно ведомство.

 

Разрушителят Defender на военноморските сили на Великобритания и фрегатата "Евертон" на военноморските сили на Нидерландия навлязоха в Черно море на 14 юни. Предния ден американски разрушител също беше влязъл в акваторията на Черно море.