Руският бизнесмен Евгений Пригожин, приближен до Кремъл, призна днес, че през 2014 г. е основал паравоенната групировка "Вагнер", за да се бие в Украйна, съобщи Франс прес.

Той призна и присъствието ѝ в Африка и Латинска Америка.

В публикация на неговата компания "Конкорд" в социалните мрежи Пригожин заяви, че е основал групата, за да изпрати компетентни бойци в украински Донбас през 2014 година. "В този момент, на 1 май 2014 г., се зароди групата патриоти, която прие името БТГ (батальонно-тактическа група) "Вагнер", разкри Пригожин в изявление за медиите.

"A сега едно признание. Tези момчета, герои, защитаваха сирийския народ, други хора от арабските страни, бедни африканци и латиноамериканци, те станаха опора на нашата родина", потвърди още той.

Паравоенната групировка е подозирана от години, че тайно върши "мръсната работа" на Кремъл в различни арени на военни действия, нещо, което Москва винаги е отричала. Пригожин беше обвинен от много западни сили и руски медии, че финансира "Вагнер", чиито бойци са били забелязвани в Сирия, Либия, Украйна и в Централноафриканската република.

Пригожин беше един от доставчиците на храна за Кремъл, което му спечели прозвището "Готвача на Путин".

Кремъл обаче винаги е отричал да има връзки с паравоенни групировки, припомня АФП.