Русия увеличи десетократно санкциите за неявяване след повиквателни за наборна военна служба, като по този начин породи опасения от нова мобилизационна вълна, предаде ДПА.

Лица, които не се явят за мобилизация на посоченото в повиквателната място, оттук насетне ще подлежат на глоби до 30 000 рубли (300 евро), което е десет пъти повече от предишната санкция.

Освен това на руските граждани вече им е забранено да напускат страната, след като веднъж са получили повиквателната. В контекста на новите законови мерки Кремъл отрече да планира нова мобилизация.

Законът бе одобрен днес от горната камара на руския парламент (Федералното събрание) - Съвета на федерацията. Сега той трябва да бъде подписан от президента на Русия Владимир Путин, но това се смята за формалност, посочва ДПА, цитирана от БТА. 

Агенцията припомня, че през есента на 2022 г., по време на отчасти хаотичната първа мобилизационна вълна, от страната избягаха десетки хиляди мъже, подлежащи на наборна военна служба.

Междувременно в Киев украинският президент Володимир Зеленски стимулира съпричастността на сънародниците си, като връчи награди на войници, полицаи и служители на спасителни екипи по случай днешния национален празник на страната - Деня на държавността, отбелязва ДПА.