Руският президент Владимир Путин вероятно е искал да разположи руски ядрени оръжия в Беларус още преди да започне пълномащабната си война срещу Украйна. Това се казва в доклад, изготвен от експерти от базирания в Съединените щати независим Институт за изследване на войната (ISW).

В събота Путин каза, че Русия ще разположи тактическо ядрено оръжие в съседната страна, която е гранична с Русия, с Украйна и с Полша.

По-късно обаче, според анализаторите, Путин е решил да съчетае разполагането на ядрените оръжия в Беларус със започването на нова кампания за сплашване на Украйна и страните от ЕС.

В началото на октомври 2022 г. президентът на Беларус Александър Лукашенко каза на среща по въпросите на военната сигурност, че Беларус участва в "специалната военна операция" на Русия в Украйна. Беларуските власти предоставиха територията на страната за преминаване и временно разполагане на руски войски, а от нейна територия бяха нанесени удари срещу Украйна.

"Александър Лукашенко предложи на Русия да разположи ядрено оръжие на територията на Беларус още на 30 ноември 2021 г., а през февруари 2022 г. Беларус отмени конституционната клауза, установяваща неутрален статут на Беларус“, уточнява доклада на ISW.

През януари и февруари 2022 г. експерти прогнозираха, че "Путин може да се стреми да разположи тактически или стратегически ядрени оръжия в Беларус като част от по-голямото му усилие за задълбочаване на руския контрол над Минск".

"Путин вероятно се е въздържал от разполагане на оръжието в Беларус в началото на инвазията през 2022 г., за да запази възможността за разполагането му като част от бъдеща руска информационна операция за манипулиране на Запада", заключават анализаторите.

Руския президент оправда решението си с желание от страна на беларуския президент. По думите му подобна стъпка не би нарушила правилата за неразпространение на ядрени оръжия.

"В това също няма нищо необичайно. Първо, САЩ правят това от десетилетия. Те отдавна разполагат тактическите си ядрени оръжия на територията на съюзническите си държави", каза Путин.

В началото на март Русия спря участието си в последното ядрено споразумение със САЩ - втората най-голяма ядрена сила в света след Русия.

Русия е разположила десет самолета в Беларус, които могат да бъдат въоръжени с тактически ядрени оръжия, каза руският президент. Москва вече е прехвърлила на Беларус и няколко тактически ракетни системи "Искандер", които могат да се използват за изстрелване на ядрени оръжия.