Съюзникът на Сирия - Русия, осъди израелските въздушни удари по международното летище на Дамаск и ги определи като опасни и провокационни, предаде Ройтерс.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че вчерашната бомбардировка може да изостри още повече напрежението в региона, което и без това е подхранвано от войната в Газа, предаде БТА.

"Решително осъждаме поредната провокационна израелска атака срещу важен обект от сирийската гражданска инфраструктура", посочи Захарова. "Убедени сме, че подобна порочна практика може да доведе до изключително опасни последици, особено в условията на рязкото изостряне на обстановката в зоната на палестинско-израелския конфликт и предизвиканото от него регионално напрежение", допълни тя.

Русия се намеси в гражданската война в Сирия през 2015 г. на страната на президента Башар Асад и поддържа връзки и с други от враговете на Израел в региона, включително с Иран и "Хамас". След началото на войната в Газа отношенията между Русия и Израел се влошиха, тъй като Москва многократно изтъкваше страданията на мирните палестински граждани под обсадата на Израел и прие делегация от висши функционери на "Хамас", отбелязва Ройтерс.

Сирийската армия и проправителствен вестник съобщиха, че вчерашните израелски удари са извадили от строя летището в Дамаск и са наложили пристигащите полети да бъдат отклонявани другаде.