Русия обвини САЩ, че не издават визи и ограничават движението на руските дипломати в ООН, предаде Ройтерс. Агенцията допълва, че Москва възнамерява да поиска арбитражно производство по този въпрос.

В интервю за агенция РИА, ръководителят на отдела за връзки с международните организации към руското външно министерство Пьотър Илийчев каза, че САЩ не са спазили Споразумението за централата на ООН от 1947 г. Споразумението забранява повечето от ограниченията относно достъпа на дипломатите до световната организация.

"САЩ предизвикват все повече съмнения за правото си да запазят своя статут на държава домакин на ООН", каза Илийчев.

"Става въпрос за неоправдано неиздаване на визи на дипломати за участие в събития на ООН и ограниченията върху движението на чуждестранни дипломати", каза той.

Илийчев обвини също Вашингтон и в незаконно "нахълтване" в дипломатическа собственост, в нарушение на международното право, без да дава никакви подробности.

Русия и преди се е оплаквала, че нейни дипломати не са получавали визи за участие в събития на ООН, включително през септември миналата година, когато каза, че само половината от поисканите от нея визи са били одобрени.

Говорител на Държавния департамент на САЩ тогава обясни, че Вашингтон приема сериозно своите задължения като домакин на ООН и данните за издаването на визи са поверителни според американското законодателство.

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година, отношенията между двете страни се влошиха до историческо ниско равнище. Москва отхвърля идеята за сближаване в обозримо бъдеще.

Макар и от време на време да имаше дипломатически успехи, включително размяната на затворници като тази с ветерана от морската пехота на САЩ Тревор Рийд и американската баскетболна звезда Бритни Грайнър, контактите на високо равнище са оскъдни, отбелязва Ройтерс.