Русия издаде заповед за арест на съдия от Международния наказателен съд (МНС), който през март издаде заповед за ареста на президента Владимир Путин по обвинения във военни престъпления, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС в сряда.

Съдия Серхио Херардо Угалде Годинес е "издирвана по член от Наказателния кодекс на Руската федерация" в онлайн базата данни на руското вътрешно министерство, но без споменаване на нейното предполагаемо престъпление.

Съдия Годинес е по произход от Коста Рика и е член на МНС от 2021 г. с деветгодишен мандат. Работи в отдела за предсъдебно производство на съда.

Русия постави по-голямата част от ръководството на Международния наказателен съд в списъка си за издирване, след като през март Съдът издаде заповеди за арест на Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова, обвинявайки ги в незаконно депортиране на стотици деца от Украйна, което е военно престъпление.

Решението на съда задължава властите в държавите под юрисдикцията на съда да арестуват Путин и Лвова-Белова още на границите си. След издаването на заповедта руският президент е ограничен в пътуванията си само до държави, които не признават МНС, сред които вече посетени от руския президент Китай, Киргизстан. Той обаче беше принуден да откаже участие в срещата на върха на държавите от БРИКС в Южна Африка, тъй като властите не му осигуриха неприкосновеност заради ангажиментите си към съда в Хага.

Русия признава, че е прехвърлила хиляди деца от Украйна, но казва, че това е направено изключително за защита на сираци и деца, изоставени във военната зона, припомня Ройтерс.