Руският медиен регулатор е изпратил официални писма до "Гугъл", "Туитър" и "Фейсбук" във връзка с нарушения на инетернет законите на Русия, а говорител на "Роскомнадзор" заяви, че, ако не се съобразят с разпоредбите, трите платформи може да бъдат блокирани, предаде Ройтерс.

Руският орган за медиен надзор съобщи, че е изпратил тази седмица писма до трите компании, базирани в САЩ, в които настоява те да се съобразят с интернет законите на Русия, описвани от критиците на президента Владимир Путин като цензура.

"В нашите писма ние редовно напомняме (на компаниите - бел.ред.) за последствията от нарушаването на законодателството", заяви говорителят на "Роскомнадзор" Вадим Ампелонски.

Той добави, че заради кодиращата технология, използвана от трите фирми, Русия няма как да блокира конкретни сайтове и може да премахва определено съдържание, нарушаващо закона, единствено като блокира изцяло услугите им.

За да се съобразят със закона, трите фирми трябва да предоставят данни за руски блогъри с над 3000 читатели дневно и да премахнат сайтове, които според "Роскомнадзор" съдържат призиви за "неразрешени протести или размирици", посочи Ампелонски.

Путин, който е бивш шпионин на КГБ, веднъж описа Интернет като проект на ЦРУ, подчертавайки дълбокото недоверие между Москва и Вашингтон, чиито връзки са вече силно обтегнати.

Той обеща в края на миналата година да не постява Интернет под пълен контрол на правителството, но ктиците на Кремъл гледат на новите закони като част от по-строгите мерки срещу свободата на словото.

Закон, приет миналата година дава на руските прокурори правото да блокират уебсайтове с информация за протестите, които не са били санкционирани от властите, без съдебно решение.

По друго законодателство, блогъри с много последователи трябва да минават през официална процедура за регистрация от правителствена агенция.

"Даваме си сметка, че компанииите са регистрирани под юрисдикцията на САЩ. Но мисля, че в този случай те трябва да обърнат внимание и на националното законодателство", каза Ампелонски.

Ако фирмите не спазват руските държавни искания за информация, "ние ще трябва да наложим санкции".

Още новини ТУК

TrafficNews.bg