Руските войски нанесоха нови удари по украински градове. На този фон продължават организираните от Кремъл гласувания в окупираните райони на Украйна, за да се подготви почвата за анексирането им от Москва, информира АП.

Областният управител на Запорожие Олександър Старух съобщи, че руските войски са атакували инфраструктурни обекти в разположения на река Днепър град, а ракета е ударила жилищна сграда. Загинал е един човек, а 7 са били ранени.

Руските сили поразиха и други райони на Украйна и нанесоха щети на жилищни сгради и гражданска инфраструктура.

Британското военно министерство съобщи, че Русия атакува язовира Печенеги на река Северски Донец в Североизточна Украйна след предишните удари по бента на язовир край Кривой рог, предизвикали наводнение по поречието на река Ингулец.

На фона на боевете продължава гласуването на организираните от Кремъл референдуми в окупираните райони - допитвания, които Украйна и западните ѝ съюзници определиха като фарс без никаква правна сила.

В хода на петдневното гласуване в източните Луганска и Донецка област и южните Херсонска и Запорожка област, което започна вчера, служители на избирателните комисии, придружавани от полиция, разнасят бюлетини по домовете и разкриват мобилни изборни секции. Като основание за този начин на организация на гласуването бяха изтъкнати съображения за сигурност. Очаква се гласуването да приключи във вторник, единственият ден, в който ще се гласува в нормални избирателни секции.

Гласуване има и в Русия, където бюлетина могат да подават бежанците и други жители от тези региони.