Пактът за стратегическо партньорство, подписан днес от лидерите на Русия и Северна Корея, включва клауза за взаимна отбрана, според която всяка страна се съгласява да помага на другата да отблъсква външна агресия, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

"Подписаното днес споразумение за всеобхватно партньорство предвижда, наред с други неща, взаимопомощ в случай на агресия срещу една от страните по това споразумение", заяви Путин, цитиран от ТАСС.

Русия се бори срещу десетилетната "хегемонистична и империалистическа политика" на САЩ и съюзниците им, заяви президентът Владимир Путин, цитиран от руските агенции. Той каза това в началото на разговорите със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Пхенян.

"Имам предвид нашата борба срещу натрапваната ни от десетилетия хегемонистична, империалистическа политика от САЩ и сателитите им по отношение на Русия", каза Путин.

Той благодари на севернокорейския лидер за подкрепата на КНДР за Русия, включително по въпроса за Украйна.

"Високо ценим вашата последователна и твърда подкрепа за руската политика, в това число и на украинското направление", посочи Путин и добави, че взаимодействието между двете страни е основано на принципа на равноправието и взаимното зачитане на техните интереси. По думите му Русия и Северна Корея са свързвани от много десетилетия на истинско приятелство и добросъседство.

Преди началото на срещата Путин беше посрещнат с помпозна церемония от Ким на централния площад в Пхенян, който беше украсен за случая с голямо пано с портретите на двамата ръководители, показва видео, публикувано от Кремъл.

Хиляди жители на севернокорейската столица, сред които множество деца с цветя и балони, приветстваха Путин и Ким под музикалния съпровод на военен оркестър, посочват „Ройтерс” и „Франс прес”.