Русия е завела наказателни дела срещу 680 служители от силовите структури на Украйна, включително 118 командири от въоръжените сили на Киев и ръководни кадри от министерството на отбраната. Това заяви в интервю за ТАСС председателят на руския федерален Следствен комитет Александър Бастрикин.

Според Бастрикин украинските служители са подложени на съдебно преследване за "прилагане на забранени средства и методи за водене на война" с използването срещу мирни граждани на оръжия с голяма поразяваща мощ, например с касетъчни боеприпаси. Съответният член от руския наказателен кодекс предвижда и отговорност за малтретиране на гражданското население.

Шефът на Следствения комитет каза, че има реални шансове задочно обвинените членове на силовите структури да получат заслужените наказания. "За престъпленията, извършвани от тях, няма давност", каза той.

По думите му мнозина членове на украински въоръжени формирования се предават в плен на руските сили. Те също подлежат на проверка дали са замесени в престъпления срещу цивилни и срещу руски военни.

"И ако данните се потвърдят, вземаме съответните процесуални решения", посочи Бастрикин.

Председателят на Следствения комитет на Русия информира, че до момента са приключили разследванията по 138 наказателни дела за прилагане на забранени средства и методи за водене на война, а също за малтретиране на цивилни и военнопленници от членове на украински въоръжени формирования.

Ройтерс съобщи, че не е имала възможност за независима проверка на твърденията на Бастрикин, който докладва директно на руския президент Владимир Путин. Украинските власти засега не са достъпни за коментар, добави агенцията.

Според украинската прокуратура от началото на конфликта властите в Киев са регистрирали над 70 000 военни престъпления от страна на руските войски. Украйна информира и за множество наказателни дела срещу хора от силите на Русия, включително срещу шефа на наемническата групировка "Вагнер".

Както Украйна, така и Русия отричат да вземат на прицел цивилни при руската инвазия, която продължава вече близо година. В резултат на бойните действия досега са загинали хиляди хора, милиони бяха разселени, разрушени бяха градове.