Русия е загубила между 70 000 и 80 000 руски войници за шестте месеца война в Украйна. Това съобщи зам.министърът на отбраната на САЩ Колин Кал, цитиран от международните агенции. Според него цифрата е забележителна, особено като се има предвид, че Русия не е постигнала нито една от целите, поставени от президента Владимир Путин в началото на войната.

Според данните на украинския Генерален щаб пък убитите руски войници са 42640, сред които 11 генерала. Русия отдавна не съобщава какви са й загубите. През юни бе съобщено, че от 100 до 200 украински защитници загиват на фронта. Според министъра на отбраната Алексей Резников в момента цифрата е много по-малка.

Днес украинците разполагат с повече западно оръжие и затова загубите им са много по-малки. САЩ одобриха поредния пакет военна помощ за Украйна на стойност 1 млрд. долара, в който влизат боеприпаси за HIMARS, артилерийски оръжия и миномети, противотанковите системи Javelin и AT4, боеприпаси, медицинско оборудване и др. Досега американското правителсство е предоставило на Украйна военна помощ за 9,8 млрд. долара, се казва в изявление на държавния секретар Антъни Блинкен.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пък предложи западните страни да затворят границите си за всички руснаци.

"Каквито и да са руснаците... нека вървят в Русия... Най-важните санкции са затварянето на границите. Нека живеят в собствения си свят, докато не променят философията си", каза украинският президент в интервю за "Вашингтон пост". Според него всички руснаци са отговорни за правителството, защото са го избрали и не се борят срещу него. "Това са единствените начини да повлияем на Путин", каза украинският президент.