От началото на пълномащабната инвазия Русия е повредила или унищожила 1740 медицински заведения в Украйна, предаде Укринформ информацията, разпространена от министерството на здравеопазването.

"По време на пълномащабната война в Украйна Русия е повредила или унищожила 1740 медицински заведения чрез постоянни обстрели и бомбардировки на гражданската инфраструктура. По-специално, 1537 от тях са били повредени, а 203 са били напълно унищожени. Това са украински амбулатории, поликлиники, родилни домове и др.", се казва в информацията на здравното ведомство.

Най-много са пострадали медицинските заведения в Харковска, Донецка, Николаевска, Киевска, Черниговска, Днепропетровска, Херсонска и Запорожка област. 

Освен това Русия е повредила 139 линейки, унищожила е 256 линейки и е конфискувала 125 линейки, пише БТА. 

По данни на министерството на здравеопазването към началото на март 2024 г. 509 медицински заведения са напълно възстановени, а други 357 са частично възстановени или са в процес на възстановяване. 

Както бе съобщено, ще бъде възстановена централната районна болница в Чернигов, която претърпя сериозни щети при руски въздушен удар и бомбардировка в началото на 2022 г.