Заради Русия беше закрита експертната група на ООН, която от години следи за спазването на санкциите срещу Северна Корея. От групата заявиха миналата седмица, че проучват доклади, според които Русия е нарушила ограниченията, като е закупила севернокорейски оръжия, за да ги използва срещу Украйна.

При гласуването снощи в Съвета за сигурност Русия използва правото си на вето и прекрати работата на експертната група. 13 от останалите 14 държави-членки гласуваха за удължаване на мандата ѝ. Китай, най-близкият съюзник на Пхенян, се въздържа.

"Днешните действия на Русия цинично подкопават международния мир и сигурност, за да придвижат напред корупционната сделка, която Москва сключи със Северна Корея. Изглежда, че Москва възнамерява да улесни незаконния стремеж на Пхенян да се сдобие с оръжия за масово унищожение. Днешното ѝ вето беше самоцелно усилие да загърби доклада на експертната група относно собствения ѝ сговор със Северна Корея за осигуряване на оръжия, които да използва, за да продължи агресията си срещу Украйна", заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.