Правителството на Румъния ще поиска от партньорите си в Европейския съюз страната да бъде приета в Шенгенското пространство за движение без паспортен контрол, в случай че бъдат въвеведени задължителни квоти за приемане на бежанци във всяка държава.

"Солидарността означава права и задължения, така че ако искат от нас да споделим общите задължения, ще трябва да ни дадат и общите за всички права", заяви премиерът Виктор Понта, цитиран от "Блумбърг".

Той допълни, че в момента страната му има капацитет за настаняването на 1500 бежанци.

"Румъния страда от несправедливостта по въпроса за Шенген. Страните, искащи сега от нас солидарност, са същите, които отлагат и приемането ни там", добави той.

Агенцията припомня, че заради високото ниво на корупция, няколко държави, предвождани от Германия, са се обявили против приемането на Румъния в Шенгенското пространство, въпреки че Европейската комисия вече подкрепи кандидатурата на страната.

В сряда министри от Европейския съюз ще обсъждат увеличаване на квотите за приемане на бежанци с общо 40 000 души и разпределянето им по държави. Против задължителните квоти се обявиха Унгария, Словакия, Чехия, Полша и Финландия.

Още новини вижте ТУК

TrafficNews.bg