Републиканците си осигуриха 218 места в Камарата на представителите, сочат прогнозни резултати от междинните избори в Съединените щати. Това означава, че партията ще разполага с мнозинство през оставащите две години от мандата на президента Джо Байдън, което може да затрудни законодателните му инициативи. Демократите все пак си запазват контрола в Сената. При това разделение на властта нито една от от двете големи партии няма да може да приема проектозакони, а президентът Байдън ще бъде принуден да преговаря, за да избегне спиране на работата на федералната администрация.

След две години пълен контрол на демократите над Конгреса републиканците си върнаха Камарата на представителите. 218-то място, необходимо за мнозинство, дойде от Калифорния, предаде БНТ. Републиканската партия издигна кандидатурата на Кевин Маккарти за председател на долната камара на мястото на Нанси Пелоси - третата най-важна фигура в политиката на САЩ след президента и вицепрезидента.

Кевин Маккарти, номиниран за председател на Камарата на представителите: "Казах ви, че ще се върнем, просто ни отне малко време. Горд съм да обявя, че ерата на еднопартийното управление на демократите във Вашингтон приключи".

Президентът Джо Байдън поздрави републиканците и се обяви за сътрудничество в името на американските граждани.

 "Готов съм да работя с републиканските колеги. Американският народ мисля, че ясно показа, че очаква републиканците да бъдат готови да работят и с мен", заяви Байдън.

Въпреки успеха, не се оправдаха прогнозите за "червена вълна". Републиканците ще разполагат с между 218 и 223 членове в 435-местната Камара на представителите - колко точно ще стане ясно след дни и дори седмици, тъй като броенето на гласовете продължава.