Турция е в плен на жегите, които надхвърлят показателите от предишните години. Температурите в цялата страна са с 5-10 градуса по-високи от обичайните за този сезон. Това заяви министърът на околната среда, градоустройството и климатичните промени на страната Мехмет Йозхасеки. В град Шанлъурфа термометрите са отчели 52 градуса.

Шанлъурфа е най-южният град на Турция и там температурите са обичайно високи. “Свикнали сме с жегите, но тези дни е необичайно горещо, повече от предишни години. На места е тежко да се диша”, споделиха жители на града. 

По възрастните се спасявали от жегата в джамиите, където през лятото е прохладно. А много жители на града се разхлаждали във водите на езерото Балъклъгьол, които се считат за лечебни. От Генералната дирекция по метеорология обявиха, че летните жеги ще продължат и през следващите дни.

На места се очакват и бурни ветрове, особено в западната част на Егейското крайбрежие, където вятърът ще духа със скорост 40/60 км/час, а по високите части - до 80 км/ч, пише БТА. 

“Жегите и силните ветрове увеличават риска от пожари, които се разразиха на различни места в страната. Призовавам гражданите да бъдат изключително внимателни и предвидливи”, посочи турският министър.

Специалистът по метеорология проф. д-р Осман Шен заяви пред CNN Turk, че “дълго време не се очакват валежи”.