Референдум за признаване на аборигените като първи народ на континента и за осигуряване на правото им да гласуват в парламента ще се проведе в Австралия през втората половина на тази година, обяви министър-председателят Антъни Албанезе.

По думите му австралийците ще гласуват на референдум за конституционното признаване на аборигените и жителите на остров Торесов проток като първи народи на континента "през втората половина на тази година".

Както обясни австралийският министър-председател, ако предложените от правителството поправки в конституцията на страната бъдат одобрени по време на гласуването, представителите на коренното население ще получат не само признание, но и възможност да създадат някакъв консултативен орган в парламента. "Тази структура няма да има право на вето, няма да може да управлява правителствени програми и проекти и няма да има достъп до финансиране. Само признание и консултации - за това става дума", подчерта Албанезе.

Премиерът отбеляза също, че работната група по въпросите на референдума, създадена в края на миналата година, "скоро ще предостави допълнителна информация относно предложените промени в конституцията" и ще публикува всички необходими разяснения.