Заради конфликта между Израел и палестинската ислямистка групировка "Хамас" правителствата на редица държави организират евакуационни полети за гражданите си, съобщава Ройтерс. 

Външният министър на Франция  Катрин Колона заяви, че днес ще има специален полет на "Ер Франс" до Израел. Говорител на авиокомпанията допълни, че в 8 ч. по Гринуич време от летище "Шарл де Гол" в Париж ще бъде извършен пътнически полет до Израел. Списъкът на пасажерите, които ще се приберат със самолета, ще бъде обработен от френското посолство. Той ще отлети от Тел Авив в 16:40 ч. по Гринуич.  Френският премиер Елизабет Борн увери, че правителството работи с "Ер Франс" за осигуряването на достатъчно полети за всички френски граждани, които искат да напуснат Израел. 

Регистрация за напускане на Израел са направили 5000 германски граждани, съобщи говорител на външното министерство на Германия. Към момента не е ясно каква част от тях вече са отпътували. Външният министър Аналена Бербок каза, че правителството е евакуирало от Израел учениците от 17 паралелки. Германската авиокомпания "Луфтханза" е планирала специални полети, с които днес и утре ще бъдат репатрирани. 

Италия организира седем полета, с които във вторник и сряда бяха репатрирани 900 италиански граждани от Израел, съобщи италианското външно министерство.

Външният министър на Чехия Ян Липавски се завърна от Израел с правителствения самолет заедно с 34 чешки граждани. Липавски кацна в Израел на връщане от Оман, където участва в конференция. Той е първият чуждестранен служител, посетил Израел след началото на атаката на "Хамас" в събота. 

Полша ще изпрати военни самолети, за да евакуира гражданите си от Израел, заяви президентът Анджей Дуда в неделя. Министърът на отбраната Мариуш Блашчак каза, че Варшава изпраща два самолета C-130 Херкулес, за да евакуира около 200 поляци от летище "Бен Гурион" в Тел Авив.

Говорителят на външното ведомство на Украйна Олег Николенко написа във "Фейсбук", че повече от 1000 украински граждани са поискали помощ, за да напуснат Израел и допълни, че първият полет за евакуация е насрочен за събота, като самолетът ще отлети от Румъния. Николенко посочи, че около 200 украински граждани са поискали да бъдат евакуирани от ивицата Газа, но засега е това е прекалено рисковано. 

Евакуационни полети организират и скандинавските страни, като Финландия ще предложи съдействие за евакуация на свои граждани и на лица с постоянно финландско жителство както от Израел, така и от окупираните палестински територии.

В понеделник американската авиокомпания "Делта еър лайнс" заяви, че работи с правителството на САЩ, за да помогне за репатрирането на американски граждани, които искат да напуснат Израел, предаде БТА.

Канада също планира да осигури полети за евакуация свои граждани от Израел. По данни на Центъра за Израел и еврейските въпроси около 1000 канадци искат да напуснат страната.

Бразилия днес очаква полет от Израел с 212 свои граждани на борда. Вчера беше осъществен друг полет с 211 души, съобщи посолството на Бразилия в Тел Авив. До края на седмицата са планирани още четири полета.