България отново блокира преговорите за еврочленство на Република Северна Македония, въпреки натиска на страни в Съюза. Това стана на заседанието на Съвета по общи въпроси. На дипломатичен език след вчерашната среща беше казано, че европейските министри на външните работи и постоянните представители в ЕС за някои страни са обменили мнения за политиката за разширяване на Съюза. Зад тази формулировка се крие реалният резултат от вчерашната среща.

Въпреки натискът от редица държави – членки, България не промени позицията си и се придържа към декларацията на Народното събрание от 2019 г., в която са изброени конкретно исканията на страната ни и се настоява за конкретните гаранции от Република Северна Македония. Тъй като Европа не желае да разделя Северна Македония от Албания за начало на преговорите, сега пътят на начало на преговори е блокиран и за Тирана.

Зам.-министърът на външните работи Румен Александров беше българският представител на срещата. „Беше проявено разбиране към чувствителността на българската страна, към аргументите, които изтъкваме, към съображенията, които имаме. И в този смисъл също бе споделена необходимостта от страна на Република Северна Македония да бъдат положени усилия, така че ние да стигнем до взаимно приемливо решение“, посочи той. Останалите в срещата защитиха Скопие да получи зелена светлина. „Вече трябва да се започне! Нямам абсолютно никакво разбиране за това, че тези толкова необходими решения са засенчвани от двустранни конфликти, които не са на европейско ниво“, смята Михаел Рот- министър по европейските въпроси на Германия, съобщава БТВ.

Премиерът Зоран Заев вчера избра да се снима само с представителите на Вишеградската четворка, като им благодари за подкрепата. Президентът Стево Пендаровски коментира във Фейсбук условието важните решение в ЕС да се взимат с единодушие. На 1 юли Словения поема председателството на Съвета на ЕС, а тя е горещ привърженик на разширяването. В началото на следващата година обаче председателството се поема от Франция, а тя съвсем не е толкова горещ привърженик на разширяването