Сирийско момче, затрупано под развалините на жилищна сграда след земетресението, се засне с телефона си под земята. Отчаяните му думи предизвикаха нова вълна от тревога и съчувствие по света.

Предупреждавам ви, че кадрите, които следват, са наистина разтърсващи. Те, обаче, показват ужаса и надеждата на хората, които все още очакват помощ и се борят за живота си.

"Не знам дали ще умра или ще живея. Публикувам видеото и се надявам, че ще изляза жив. Не мога да опиша какво изпитва човек, който преживява това под развалините", казва момчето.

Името му не е известно. Няма точни сведения и за мястото, където се намира. Момчето е сред хилядите, останали под развалините в северната част на Сирия след земетресението в понеделник. То обяснява как изглежда подземният капан, в който е попаднало, разказва че чува отнякъде гласовете на съседи и споделя надеждите си, че ще оцелее 3-4 дни.

Постът е свален от социалните мрежи, но преди това е разпространен от много хора - сред тях и журналистът на свободна практика Ахмед Рахал. Неговият туит е публикуван и в сайта на телевизия "Ал Джазира", заедно с думите: "Господи, бъди с него, семейството му и всички, които са в беда".

Поне 2500 са потвърдените до този момент жертви от земетресението в Сирия. Съобщава се за загинали на 250 км. от епицентъра на труса.

Дамаск отправи официално искане за помощ от ЕС. Европейската комисия насърчи държавите-членки да се отзоват на молбата на Сирия за изпращане на спасителни екипи, медикаменти и храни. Няколко държави вече изпратиха помощ за засегнатите райони, но доставянето ѝ е трудно заради продължаващата гражданска война.

ого хора - сред тях и журналистът на свободна практика Ахмед Рахал. Неговият туит е публикуван и в сайта на телевизия "Ал Джазира", заедно с думите: "Господи, бъди с него, семейството му и всички, които са в беда".