Освобождаването на всички украински затворници, пленени по време на конфликта в източната част на страната. Това ще бъде първата задача на новоизбрания президент Володимир Зеленски.

Комедийният актьор без политически опит получи 73% от гласовете като нанесе съкрушителен удар на сегашния президент Петро Порошенко, който получи едва 25,5% подкрепа.

Бурни аплодисменти избухнаха в щаба на Володимир Зеленски секунди след обявяването на първите екзит пол проучвания. С над 50 процента преднина кампанията на комика, започнала като шега, получи един изключителен завършек, в който почти никой не вярваше.

Звездата от телевизионния сериал "Слуга на народа" сега ще застане начело на страната със 45-милионно население, управлявана от неясни политически платформи. Пред радостните си привържениците Зеленски скромно наведе глава и обеща - "Никога няма да ви разочаровам“.

"Ще напусна поста, но искам категорично да подчертая - няма да се оттеглям от политиката", заяви Петро Порошенко.

След обявяването на резултатите от президентския вот в Украйна не закъсняха и първите поздравления към новия лидер, предаде bgonair.bg. Посолството на САЩ в Киев поздрави Зеленски с пост в Twitter, в който се посочва:

"Очакваме с нетърпение да продължим силното партньорство между САЩ и Украйна с новоизбрания президент Зеленски."

Москва беше по-лаконична, като отбеляза, че резултатът от вота показва, че украинците искат "промяна".