Атинският и на цяла Гърция архиепископ Йероним беше подложен на яростни словесни нападки, предава Асошиейтед прес. Ръководителят на Еладската православна църква призова паството си да одобри предложенията на Тройката (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) за провеждане на реформи в замяна на продължаване на финансирането на страната на насрочения за неделя от премиера Алексис Ципрас референдум. Духовният водач в послание заяви, че страната му преживява най-тежкия момент в историята си от Втората световна война насам.

"Последващите дни и часове ще бъдат съдбоносни за всеки грък и гъркиня и за нашата страна", е написал Йероним. "Ето защо не трябва да допускаме да ни обгръща отровата на разделението - това ще бъде престъпление спрямо бъдещите поколения. Не трябва да откъсваме Гърция от европейската плът и кръв", е заявил свещенослужителят в публикувано от медии обръщение.

Повечето коментари под публикуванията на призива на архиепископа, известен с прозападните си позиции, са резки и критични. "Оставете на децата да решават бъдещето си", е написал потребител. Друг текст под публикацията посочва, че вместо Ципрас ще дойде друг, например Антонис Самарас, ще подпише ново споразумение и ще зароби гърците за още 500 години.

"Баба ми, като дошла от бреговете на Черно море, нямаше право на пенсия по-висока от 345 евро. Преди две години Самарас спря пенсиите на 31 000 понтийски гърци, за да спаси Гърция. В същото време депутатите ни получаваха 6000 евро заплата", допълва друг коментатор, който призовава Гърция да излезе от католическо-протестантския Европейски съюз и да се обедини с Русия и Сърбия.

Еладската църква е създадена през 1833 г. с решение от името на тогавашния малолетен крал Отон I. Константинополската патриаршия признава Гръцката архиепископия 17 години по-късно.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg