Директорът на Службата за извънредни ситуации на Турция Юнус Сезер съобщи, че броят на загиналите в резултат на земетресението в страната е нараснал на 2921, цитиран от ТАСС.

По данни на службата над 14 000 хиляди души са ранени, а над 6 хиляди сгради са разрушени при земетресението с магнитуд 7,7, станало миналата нощ в Турция и последвано от близо 150 вторични труса.

Най-малко 1444 души загинаха вчера в Сирия в резултат на земетресението с епицентър в Югозападна Турция, съобщиха снощи властите и спасителните служби, цитирани от Франс прес.

В частта от Сирия, контролирана от правителствените сили, броят на жертвите нарасна "до 711, а на ранените до 1431 в провинциите Алепо, Латакия, Хама, Тартус", посочи сирийското министерство на здравеопазването.

В районите под контрола на бунтовниците най-малко 733 души са загинали и повече от 2100 са ранени, според белите каски (доброволци от гражданската защита).

Ръководителят на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) в Турция Юнус Сезер съобщи, че 16 400 служители на Дирекцията работят в районите, засегнати най-силно от разрушителните земетресения, регистрирани вчера в Южна Турция, предават турските медии.

От АФАД обявиха, че досега има информация за 6217 срутени сгради. Досега изпод отломките на рухнали здания са спасени 7840 души. Дирекцията АФАД е изпратила 65 хиляди палатки и над 300 хиляди одеяла.

Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации е предприела и мащабна кампания за набиране на помощи за хората в най-засегнатите от земетресението окръзи. 

Министърът на здравеопазването съобщи, че в района на бедствието са изпратени 4221 медици и 813 линейки.

Междувременно министърът на образованието Махмут Йозер обяви, че няма да се провеждат занятия в училищата в цяла Турция до 13 февруари.